Skip to main content

Σχολική προσαρμογή: πρόκληση για μικρούς και μεγάλους

Πρώτη φορά στο σχολείο ή πρώτη μέρα στο σχολείο μετά από διακοπές. Και οι δυο συνθήκες απαιτούν περίοδο προσαρμογής συναισθηματικής, αλλά και πρακτικής. Τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς. Νέο πρόγραμμα, νέα ρουτίνα για όλους. Με τι διάθεση όμως αντιμετωπίζεται αυτή η πραγματικότητα; Πιο συγκεκριμένα, η αρχή αυτή φέρει μαζί της θετικά συναισθήματα ή ακολουθείται από αγκομαχητό και άγχος; Η ισορροπημένη διάσταση συνήθως είναι φορέας όλων των παραπάνω.



Αυτό που χρειάζεται να έχουν οι γονείς κατά νου είναι πως η ένταξη του μικρού τους στη σχολική ζωή, πέρα από το κομμάτι των γνώσεων που θα πάρει μέσα από τη διδασκαλία των μαθημάτων, αποτελεί σημαντικό βήμα κοινωνικοποίησης, που είναι απαραίτητη για να καλλιεργήσει χρήσιμες δεξιότητες για τη μετέπειτα ζωή του. Γονείς και παιδί έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της ανεξαρτητοποίησης. Όσο άγχος μπορεί αυτή η σκέψη να προκαλεί στην αρχή, τόσο ελευθερία θα έχει μέσα της στην πορεία. Πράγματι, το παιδί μπορεί να σταθεί και χωρίς το άγρυπνο βλέμμα του γονιού. Είναι η ώρα που όσα διδάσκατε στο παιδί σας όλο το προηγούμενο διάστημα θα εφαρμοστούν, θα εμπλουτιστούν, θα διορθωθούν. 
Αυτό που χρειάζεται να έχουν οι γονείς κατά νου είναι πως η ένταξη του μικρού τους στη σχολική ζωή, πέρα από το κομμάτι των γνώσεων που θα πάρει μέσα από τη διδασκαλία των μαθημάτων, αποτελεί σημαντικό βήμα κοινωνικοποίησης, που είναι απαραίτητη για να καλλιεργήσει χρήσιμες δεξιότητες για τη μετέπειτα ζωή του. Γονείς και παιδί έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της ανεξαρτητοποίησης. Όσο άγχος μπορεί αυτή η σκέψη να προκαλεί στην αρχή, τόσο ελευθερία θα έχει μέσα της στην πορεία. Πράγματι, το παιδί μπορεί να σταθεί και χωρίς το άγρυπνο βλέμμα του γονιού. Είναι η ώρα που όσα διδάσκατε στο παιδί σας όλο το προηγούμενο διάστημα θα εφαρμοστούν, θα εμπλουτιστούν, θα διορθωθούν. 


Λίγες μέρες πριν, μιλήστε στο παιδί για το ξεκίνημα του σχολείου. Επικεντρωθείτε στο τι θα συναντήσει πιθανά εκεί και όχι τόσο στο πως πρέπει να νιώθει. Ακούω συχνά γονείς να λένε «θα πας σχολείο και θα είσαι χαρούμενος», «θα πας σχολείο και θα κάνει πολλούς φίλους», «θα έχεις την καλύτερη δασκάλα». Αυτός ο τρόπος όμως δεν επιτρέπει στο παιδί να έρθει σε επαφή με τα δικά του αυθόρμητα συναισθήματα. Και τι θα γίνει αν νιώσει άγχος, φόβο έχει κάνει κάτι λάθος; Και πώς να το δείξει αφού εσείς περιμένετε να είναι χαρούμενος; Κι αν δυσκολευτεί να κάνει φίλους; Έχει κάποιο πρόβλημα; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. 


Είναι πιο χρήσιμο να  μιλήσετε για το κτίριο πως είναι, που είναι, πως θα πηγαίνει εκεί, ότι υπάρχουν παιδάκια σα και αυτό και θα έχει και δασκάλα ή δάσκαλο. Για όλα τ ΄ άλλα δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει μόνο του μέσα από την εμπειρία του. 


Επομένως, πρακτικά:
·    Κάντε μια βόλτα έξω ή μέσα στο σχολείο αν υπάρχει η δυνατότητα, ώστε να σχηματίσει μια εικόνα για το τι είναι σχολείο, πως μοιάζει κλπ.

·     Διαλέξτε μαζί την τσάντα του, το παγουράκι του και ό,τι άλλο χρειάζεται να έχει κοντά, ώστε να βάλει την προσωπική του σφραγίδα.

·       Ξεκινήστε τη ρουτίνα ύπνου-αν υπάρχει αλλαγή στην ώρα- λίγες μέρες νωρίτερα, ώστε να δημιουργηθεί μια εξοικείωση.

·       Δηλώστε του πως είστε παρόντες να ακούσετε όποια σκέψη του και να κουβεντιάσετε όποια απορία του. 

·       Μοιραστείτε μαζί του δικές σας εμπειρίες από αντίστοιχα ξεκινήματα.

·       Καθησυχάστε το πως ό,τι κι αν νιώσει είναι αποδεκτό.
Αποδεχτείτε και εσείς γονείς τα δύσκολα συναισθήματα σας που είναι αναμενόμενα όταν καλείστε να εμπιστευτείτε το παιδί σας αλλού. Μιλήστε γι΄αυτά με ανθρώπους που εμπιστεύεστε χωρίς να νιώθετε ντροπή. Όμως ταυτόχρονα αναλογιστείτε πόσο σημαντικό είναι για το μικρό σας πια να ανοίξει τα φτερά του, ώστε να χτίζει καθημερινά μια προσωπικότητα που θα το κάνουν έναν ισορροπημένο ενήλικα. Καλή αρχή σε αυτό το πολύτιμο ταξίδι μικρών μεγάλων!


Μπαγουράκη Σοφία
Ψυχολόγος
Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Comments

Popular posts from this blog

Συνέντευξη με τη Μιρένα από το bymirenamade

Σήμερα στο blog γνωρίζουμε την Μιρένα, μια μαμά 4 παιδιών, που δημιουργεί για τα πιο όμορφα, χρήσιμα και χρωματιστά reusable προϊόντα!  Διάβασε τη συνέντευξη στο backtoworkmommy και τρέξε στο instagram να ακολουθήσεις το προφίλ της, θα ξετρελαθείς από όλα όσα φτιάχνει!    Μιρένα μου πότε έμαθες για το zero waste τρόπο ζωής; Μου αρέσει πολύ αυτή η ερώτηση! Κι αυτό γιατί ουσιαστικά ζω το zero waste lifestyle πολλά χρόνια - μόνο που δεν ήξερα ότι έχει όνομα! 😆 Εννοώ ουσιαστικά ότι ανακυκλώνω και κομποστοποιώ εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά μετά τα παιδιά, όπου η ποσότητα των σκουπιδιών με φρίκαρε! Ποιες ήταν οι πρώτες αλλαγές που έκανες; Όπως είπα και πιο πάνω, τα πρώτα ήταν η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Αμέσως μετά, το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι Είσαι μαμά 3 παιδιών, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να τους μάθεις τον low waste τρόπο ζωής; Ευτυχώς δεν είναι καθόλου δύσκολο! Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς και το παράδειγμά μας. Επίσης, μου έχει κάνει εντύπωση πόσα πρά...

Ζωγραφική με νεροπίστολα!

Επιστροφή από τις διακοπές αλλά συνεχίζουμε τα δροσερά παιχνίδια!  Τα παιδιά αγαπάνε τα νεροπίστολα και με την επιστροφή μας αποφασίσαμε να μην τα αποθηκεύσουμε ακόμα!  Aραιώσαμε τις νερομπογιές μας για να μπορούν να περνάνε εύκολα από το νεροπίστολο, κρεμάσαμε 2 κομμάτια χαρτόνι στα κάγκελα του μπαλκονιού μας και ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας! Σημαντικό είναι τις δοκιμές να τις κάνετε σε εξωτερικό χώρο, βέβαια οι νερομπογιές φεύγουν γρήγορα!  Απλά στο μπαλκόνι η δουλειά σου θα γίνει πιο εύκολη αν μετά απλά ανοίξεις το λάστιχο και ξεπλύνεις γρήγορα τον χαμό!  και γιατί όχι να τελειώσετε με ένα κανονικό μπουγέλο!!  παρακάτω οι φωτογραφίες μας και τα τελικά έργα των παιδιών!  Τα υλικά είναι έτοιμα για τους μικρούς δημιουργούς Ξεκινήσανε με το κίτρινο χρώμα.... Συνεχίσανε με πράσινο... Δυστυχώς το κόκκινο δεν μας έκανε τη χάρη να βγει από το νεροπίστολο... Πήραν λοιπόν τα πινέλα και όση μπογιά είχε πέσει κάτω, τη χρησιμοποίησαν για το έργο τους.  Άδειασαν κα...

Συνέντευξη της Κωνσταντίνας από το zerowayoflifecom

Σήμερα στο blog γνωρίζουμε την Κωνσταντίνα από το zerowayoflifecom.  H Kωνσταντίνα αν και έχει σχετικά πρόσφατα υιοθετήσει τον zero waste τρόπο ζωής είναι πραγματικό παράδειγμα για όλους εμάς που προσπαθούμε και που θέλουμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας.  Διάβασε τη συνέντευξή της στο backtoworkmommy και τρέξε στο instagram να ακολουθήσεις το προφίλ της για να ενημερώνεσαι καθημερινά.    Πότε γνώρισες τον Zero Waste Τρόπο ζωής;   Για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τον Zero Waste τρόπο ζωής στην πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο του 2020. Είχα μόλις πάρει την απόφαση να αφήσω την σχολή μου και έψαχνα να βρω πράγματα που με εμπνέουν και τότε ανακάλυψα στο Youtube την Blue Ollis, την Sedona Christina, την Gittenmary Johansen και την Στέλλα Καρασίμου ή αλλιώς “The Natural Minimalist”. Άρχισα, να μαθαίνω για οικολογικά προϊόντα και να ακολουθώ διάφορες συμβουλές για να μην επιβαρύνω το περιβάλλον στην καθημερινότητα μου. Ποιες ήταν οι πρώτες αλλαγές που...