Skip to main content

Zero Waste Tips για την Κουζίνα από την gr.ecofriendly



Zero waste tips

- Kitchen – 


Αλλαγές που με βοήθησαν να μειώσω το πλαστικό στην κουζίνα.
  1. Αποφεύγω τις επεξεργασμένες τροφές και αγοράζω χύμα τις πρώτες ύλες (όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά), συνήθως από την λαϊκή αγορά. Έχω πάντα μαζί μου τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και τα πουγκάκια για αυτό το σκοπό.
  2. Για προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες όπως χύμα καφές, τσάι ή μπαχαρικά χρησιμοποιώ γυάλινα βαζάκια.
  3. Για ό,τι δεν μπορώ να αγοράσω χύμα επιλέγω γυάλινες συσκευασίες, τις οποίες επαναχρησιμοποιώ. Συνήθως αποθηκεύω σε αυτά τα χύμα προϊόντα που έχω αγοράσει, αφού τα έχω πλύνει και έχω αφαιρέσει τις ετικέτες τους.

  4. Η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή ήταν το φίλτρο νερού που τοποθετήσαμε  (κάτω από τον πάγκο της κουζίνας) και σταματήσαμε να αγοράζουμε εμφιαλωμένα νερά. Βέβαια σε κάποιες περιοχές το νερό βρύσης δεν χρειάζεται καν φίλτρο. 
  5. Δεν έχω αγοράσει καθόλου πλαστικά καλαμάκια για το σπίτι. Χρησιμοποιώ μεταλλικά καλαμάκια και έχω και κάποια χάρτινα σε περίπτωση που κάποιος καλεσμένος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το μεταλλικό.

  6. Για το καθημερινό καθάρισμα χρησιμοποιώ το φυσικό καθαριστικό που φτιάχνω μόνη μου με ξύδι και λεμόνι, έτσι αποφεύγω τα καθαριστικά σε πλαστικές συσκευασίες και τα σκληρά χημικά στην κουζίνα.
  7. Ακόμη μια επιλογή για καθαριστικό κουζίνας είναι κάψουλες που έρχονται σε οικολογικές συσκευασίες. Τις τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι από κάποιο παλιό καθαριστικό μαζί με ζεστό νερό για να διαλυθούν πιο εύκολα και το καθαριστικό μας είναι έτοιμο!

  8. Για την καθαριότητα, επίσης, της κουζίνας χρησιμοποιώ πανάκια αντί για χαρτί  κουζίνας, τα οποία πλένονται στο πλυντήριο. Το ίδιο και για την καθαριότητα στο υπόλοιπο σπίτι. 
  9. Ακόμη μια αλλαγή για λιγότερο πλαστικό και μικροπλαστικό στην κουζίνα είναι η μετάβαση από τα κλασικά στα βιοδιασπώμενα σφουγγάρια, στις βούρτσες καθαρισμού πιάτων ή ακόμα σε φυσική λούφα.
  10. Κομποστοποίηση! Αν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης ενός κάδου Κομποστοποίηση είναι η καλύτερη λύση για τα οργανικά απορρίμματα (φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά, καφές, κλπ. ). Αποκτούμε το δικό μας λίπασμα για τα φυτά μας ενώ όλα αυτά δεν καταλήγουν στα σκουπίδια.
  11. Πρόσφατα ξεκίνησα να χρησιμοποιώ βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών αντί για πλαστικές (πλέον τις βρίσκουμε και στα μεγάλα σουπερμάρκετ). Συνήθως κατασκευάζονται από φυτικό άμυλο και διασπώνται μέσω του φωτός, της θερμότητας, του νερού, του οξυγόνου μειώνοντας τον όγκο των αποβλήτων, χωρίς την απελευθέρωση ρύπων ενώ γίνονται τροφή για τους μικροοργανισμούς όπως όλα τα φυσικά απόβλητα φύλλα, ξύλα κ.α. 

  12. Κάτι ακόμη που δεν αγοράζω είναι η πλαστική μεμβράνη που καλύπτουμε τα τρόφιμα. Αντί για αυτό χρησιμοποιώ καπάκια σιλικόνης ή υφασμάτινα (πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται) και φυσικά τάπερ και βάζα. Ακόμη μια εναλλακτική είναι τα κερομάντηλα με τα οποία μπορούμε να καλύπτουμε κομμένα φρούτα/λαχανικά.
  13. Τέλος, προσπαθώ να μην αγοράζω συσκευασμένα σνακ και να τα φτιάχνω μόνη μου. Αποφεύγω τις πλαστικές συσκευασίες και τα συντηρητικά! Τα αγαπημένα μου είναι ποπ κορν (προμηθεύομαι χύμα το καλαμπόκι) και πικάντικα ψητά ρεβίθια. Για γλυκά σνακ, φτιάχνω μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο και ότι άλλο υπάρχει στα ντουλάπια.
Κάθε αλλαγή είναι σημαντική και απαιτεί τον χρόνο της. Δεν απογοητευόμαστε με τα «πισωγυρίσματα» καθώς χρειάζεται χρόνος και δοκιμές για να βρούμε τι μας ταιριάζει και πως μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.
Καλή επιτυχία!

Σοφία

gr.ecofriendly

 



Comments

Popular posts from this blog

Συνέντευξη με τη Μιρένα από το bymirenamade

Σήμερα στο blog γνωρίζουμε την Μιρένα, μια μαμά 4 παιδιών, που δημιουργεί για τα πιο όμορφα, χρήσιμα και χρωματιστά reusable προϊόντα!  Διάβασε τη συνέντευξη στο backtoworkmommy και τρέξε στο instagram να ακολουθήσεις το προφίλ της, θα ξετρελαθείς από όλα όσα φτιάχνει!    Μιρένα μου πότε έμαθες για το zero waste τρόπο ζωής; Μου αρέσει πολύ αυτή η ερώτηση! Κι αυτό γιατί ουσιαστικά ζω το zero waste lifestyle πολλά χρόνια - μόνο που δεν ήξερα ότι έχει όνομα! 😆 Εννοώ ουσιαστικά ότι ανακυκλώνω και κομποστοποιώ εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά μετά τα παιδιά, όπου η ποσότητα των σκουπιδιών με φρίκαρε! Ποιες ήταν οι πρώτες αλλαγές που έκανες; Όπως είπα και πιο πάνω, τα πρώτα ήταν η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Αμέσως μετά, το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι Είσαι μαμά 3 παιδιών, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να τους μάθεις τον low waste τρόπο ζωής; Ευτυχώς δεν είναι καθόλου δύσκολο! Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς και το παράδειγμά μας. Επίσης, μου έχει κάνει εντύπωση πόσα πρά...

Ζωγραφική με νεροπίστολα!

Επιστροφή από τις διακοπές αλλά συνεχίζουμε τα δροσερά παιχνίδια!  Τα παιδιά αγαπάνε τα νεροπίστολα και με την επιστροφή μας αποφασίσαμε να μην τα αποθηκεύσουμε ακόμα!  Aραιώσαμε τις νερομπογιές μας για να μπορούν να περνάνε εύκολα από το νεροπίστολο, κρεμάσαμε 2 κομμάτια χαρτόνι στα κάγκελα του μπαλκονιού μας και ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας! Σημαντικό είναι τις δοκιμές να τις κάνετε σε εξωτερικό χώρο, βέβαια οι νερομπογιές φεύγουν γρήγορα!  Απλά στο μπαλκόνι η δουλειά σου θα γίνει πιο εύκολη αν μετά απλά ανοίξεις το λάστιχο και ξεπλύνεις γρήγορα τον χαμό!  και γιατί όχι να τελειώσετε με ένα κανονικό μπουγέλο!!  παρακάτω οι φωτογραφίες μας και τα τελικά έργα των παιδιών!  Τα υλικά είναι έτοιμα για τους μικρούς δημιουργούς Ξεκινήσανε με το κίτρινο χρώμα.... Συνεχίσανε με πράσινο... Δυστυχώς το κόκκινο δεν μας έκανε τη χάρη να βγει από το νεροπίστολο... Πήραν λοιπόν τα πινέλα και όση μπογιά είχε πέσει κάτω, τη χρησιμοποίησαν για το έργο τους.  Άδειασαν κα...

Συνέντευξη της Κωνσταντίνας από το zerowayoflifecom

Σήμερα στο blog γνωρίζουμε την Κωνσταντίνα από το zerowayoflifecom.  H Kωνσταντίνα αν και έχει σχετικά πρόσφατα υιοθετήσει τον zero waste τρόπο ζωής είναι πραγματικό παράδειγμα για όλους εμάς που προσπαθούμε και που θέλουμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας.  Διάβασε τη συνέντευξή της στο backtoworkmommy και τρέξε στο instagram να ακολουθήσεις το προφίλ της για να ενημερώνεσαι καθημερινά.    Πότε γνώρισες τον Zero Waste Τρόπο ζωής;   Για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τον Zero Waste τρόπο ζωής στην πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο του 2020. Είχα μόλις πάρει την απόφαση να αφήσω την σχολή μου και έψαχνα να βρω πράγματα που με εμπνέουν και τότε ανακάλυψα στο Youtube την Blue Ollis, την Sedona Christina, την Gittenmary Johansen και την Στέλλα Καρασίμου ή αλλιώς “The Natural Minimalist”. Άρχισα, να μαθαίνω για οικολογικά προϊόντα και να ακολουθώ διάφορες συμβουλές για να μην επιβαρύνω το περιβάλλον στην καθημερινότητα μου. Ποιες ήταν οι πρώτες αλλαγές που...