Zero waste tips
- Kitchen –
Αλλαγές που με βοήθησαν να μειώσω το πλαστικό στην κουζίνα.
- Αποφεύγω τις επεξεργασμένες τροφές και αγοράζω χύμα τις πρώτες ύλες (όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά), συνήθως από την λαϊκή αγορά. Έχω πάντα μαζί μου τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και τα πουγκάκια για αυτό το σκοπό.
- Για προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες όπως χύμα καφές, τσάι ή μπαχαρικά χρησιμοποιώ γυάλινα βαζάκια.
- Για ό,τι δεν μπορώ να αγοράσω χύμα επιλέγω γυάλινες συσκευασίες, τις οποίες επαναχρησιμοποιώ. Συνήθως αποθηκεύω σε αυτά τα χύμα προϊόντα που έχω αγοράσει, αφού τα έχω πλύνει και έχω αφαιρέσει τις ετικέτες τους.
- Η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή ήταν το φίλτρο νερού που τοποθετήσαμε (κάτω από τον πάγκο της κουζίνας) και σταματήσαμε να αγοράζουμε εμφιαλωμένα νερά. Βέβαια σε κάποιες περιοχές το νερό βρύσης δεν χρειάζεται καν φίλτρο.
- Δεν έχω αγοράσει καθόλου πλαστικά καλαμάκια για το σπίτι. Χρησιμοποιώ μεταλλικά καλαμάκια και έχω και κάποια χάρτινα σε περίπτωση που κάποιος καλεσμένος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το μεταλλικό.
- Για το καθημερινό καθάρισμα χρησιμοποιώ το φυσικό καθαριστικό που φτιάχνω μόνη μου με ξύδι και λεμόνι, έτσι αποφεύγω τα καθαριστικά σε πλαστικές συσκευασίες και τα σκληρά χημικά στην κουζίνα.
Ακόμη μια επιλογή για καθαριστικό κουζίνας είναι κάψουλες που έρχονται σε οικολογικές συσκευασίες. Τις τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι από κάποιο παλιό καθαριστικό μαζί με ζεστό νερό για να διαλυθούν πιο εύκολα και το καθαριστικό μας είναι έτοιμο!
- Για την καθαριότητα, επίσης, της κουζίνας χρησιμοποιώ πανάκια αντί για χαρτί κουζίνας, τα οποία πλένονται στο πλυντήριο. Το ίδιο και για την καθαριότητα στο υπόλοιπο σπίτι.
- Ακόμη μια αλλαγή για λιγότερο πλαστικό και μικροπλαστικό στην κουζίνα είναι η μετάβαση από τα κλασικά στα βιοδιασπώμενα σφουγγάρια, στις βούρτσες καθαρισμού πιάτων ή ακόμα σε φυσική λούφα.
- Κομποστοποίηση! Αν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης ενός κάδου Κομποστοποίηση είναι η καλύτερη λύση για τα οργανικά απορρίμματα (φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά, καφές, κλπ. ). Αποκτούμε το δικό μας λίπασμα για τα φυτά μας ενώ όλα αυτά δεν καταλήγουν στα σκουπίδια.
- Πρόσφατα ξεκίνησα να χρησιμοποιώ βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών αντί για πλαστικές (πλέον τις βρίσκουμε και στα μεγάλα σουπερμάρκετ). Συνήθως κατασκευάζονται από φυτικό άμυλο και διασπώνται μέσω του φωτός, της θερμότητας, του νερού, του οξυγόνου μειώνοντας τον όγκο των αποβλήτων, χωρίς την απελευθέρωση ρύπων ενώ γίνονται τροφή για τους μικροοργανισμούς όπως όλα τα φυσικά απόβλητα φύλλα, ξύλα κ.α.
- Κάτι ακόμη που δεν αγοράζω είναι η πλαστική μεμβράνη που καλύπτουμε τα τρόφιμα. Αντί για αυτό χρησιμοποιώ καπάκια σιλικόνης ή υφασμάτινα (πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται) και φυσικά τάπερ και βάζα. Ακόμη μια εναλλακτική είναι τα κερομάντηλα με τα οποία μπορούμε να καλύπτουμε κομμένα φρούτα/λαχανικά.
- Τέλος, προσπαθώ να μην αγοράζω συσκευασμένα σνακ και να τα φτιάχνω μόνη μου. Αποφεύγω τις πλαστικές συσκευασίες και τα συντηρητικά! Τα αγαπημένα μου είναι ποπ κορν (προμηθεύομαι χύμα το καλαμπόκι) και πικάντικα ψητά ρεβίθια. Για γλυκά σνακ, φτιάχνω μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο και ότι άλλο υπάρχει στα ντουλάπια.
Κάθε αλλαγή είναι σημαντική και απαιτεί τον χρόνο της. Δεν απογοητευόμαστε με τα «πισωγυρίσματα» καθώς χρειάζεται χρόνος και δοκιμές για να βρούμε τι μας ταιριάζει και πως μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.
Καλή επιτυχία!
Σοφία
Comments
Post a Comment